5 najlepších tipov záhradného architekta Martina: Ako dosiahnuť, aby váš trávnik žiaril ako nikdy predtým

0
63

Foto: Shutterstock.

Jar je tu a je takmer čas začať so záhradníčením.Preto má záhradný architekt tie najlepšie rady pre nadšencov záhradkárčenia.

Dosiahnutie dokonalého, hustého a zeleného trávnika sa mnohým majiteľom domov môže zdať ako vzdialený sen.

Podľa záhradného architekta Martina zo spoločnosti Havehandel.dk, s ktorým sa rozprával denník Jyllands-Posten, však premena zanedbaného trávnika na klenot v susedstve nie je taká neprekonateľná.

‘Vytvoriť svieži a hustý trávnik bez machu a buriny je prekvapivo jednoduché.Neexistuje však žiadny zázračný prípravok, ktorý by dokázal okamžite zmeniť machom zarastený trávnik na krásny, čo nie každý rád počuje,’ hovorí Martin, ktorý zdôrazňuje, že úspech si vyžaduje tvrdú prácu a odhodlanie.

Jeho príručka začína tým, že sa zaoberá mechom pri koreni.Prvým krokom je uvoľnenie machu pomocou prevzdušňovača trávnika na veľkých plochách alebo jednoduchých hrablí na menších plochách.

Potom je potrebné mach odstrániť ručne, čo môže byť časovo náročné, ale nevyhnutné.

Ďalším krokom je posypanie.Martin odporúča používať organicky hnojenú vrchnú vrstvu namiesto často nesprávne používanej ornice.Táto tenká vrstva do 10 mm výrazne zlepší podmienky pre rast trávnika.

Po tomto úkone je dôležité dôkladne zalievať, aby sa semenám poskytli čo najlepšie podmienky na rast, a to prostredníctvom výsevu rýchlo klíčiacich trávnych semien.

Tým však Martinove rady nekončia.Na zachovanie krásy vášho trávnika v priebehu času je nevyhnutná pravidelná údržba.

‘Ak budete pokračovať v odstraňovaní machu, prihnojovaní 1-2 krát ročne a každú jeseň budete trávnik dosievať novým trávnym semenom, zostane pekný a hustý,’ odporúča.

Posledná profesionálna rada záhradného architekta sa týka kosenia.Pomocou mulčovania, t. j.ponechaním pokosenej trávy ako organického hnojiva na trávniku a udržiavaním trávy v ideálnej výške 3 – 4 cm, môžete dosiahnuť zdravší a pevnejší trávnik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here